logo Ster Solar

Waarom een omvormer?

Al onze elektrische apparaten werken op wisselstroom. Zonnepanelen maken echter gelijkstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom wordt vervolgens via de meterkast geleverd aan het stroomnet.
De omvormer is het meest kwetsbare en tegelijkertijd het belangrijkste onderdeel van een zonnepanelen installatie. Het is daarom van groot belang om hier een juiste keuze in te maken.

Welke omvormer?

Omvormers zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Qua werking kunnen we alle omvormers verdelen in drie groepen: de string-omvormer, omvormers met optimizers en micro-omvormers. Welke de optimale voor uw situatie is, is afhankelijk van of u al dan niet last heeft van tijdelijke schaduw. Dit kunnen wij ter plaatse bekijken en u hierover adviseren.

Onderstaand vindt u een overzicht van de drie groepen waar u uit kunt kiezen, met hun belangrijkste eigenschappen.

Groep 1: String-omvormer Groep 2: String-omvormer met optimizer Micro-omvormer
Fabrikanten SMA, PowerOne, Omnik, Growatt etc. SolarEdge, Tigo Enphase, Enecsys etc.
Regeling Per string (groep) Per zonnepaneel Per zonnepaneel
Uitleesbaarheid Per string (groep) Per zonnepaneel Per zonnepaneel
Opbrengst op schaduwvrij dak 94% 100% 100%
Opbrengst bij schaduw op dak 75-86% 96% 96%
Levensduur 8-12 jaar 15-20 jaar 25 jaar
Prijs bij aanschaf Laagste investering Gemiddelde investering Hoogste investering
Prijs over eerste 10 jaar Hoogste investering Laagste investering Hoogste investering
Prijs over levensduur Hoogste investering Laagste investering Gemiddelde investering
Veiligheid Onveilig bij beschadiging kabels op dak Altijd veilig Altijd veilig
Een goede keuze als u binnen 5-10 jaar verhuist en geen last heeft van schaduw als u de investering doet voor een periode van minimaal 10 jaar als u binnen geen plaats heeft voor een omvormer

Plaats van de omvormer

Waar de omvormer geplaatst wordt is niet afhankelijk van de plaats van de zonnepanelen of de meterkast, maar afhankelijk van verliezen in de kabels, de mogelijke ruimtes waar de omvormer kan hangen en andere factoren zoals omgevingstemperatuur en stof.

Verliezen in kabels

Door weerstand in de bekabeling treden er verliezen op, wanneer er stroom door elektriciteitskabels loopt. Hoe groot die verliezen zijn is afhankelijk van onder andere de lengte van de kabel, de dikte of diameter van de kabel, het materiaal, de grootte van de stroom en het voltage. Bijvoorbeeld hoe dikker de kabel hoe makkelijker de energie er door heen stroomt, hoe minder het verlies.

Bij zonnepanelen worden er 2 soorten kabels gebruikt. De ene kabel loopt van de zonnepanelen naar de omvormer met gelijkstroom (= Direct Current = DC kabel). De andere kabel loopt van de omvormer naar de meterkast. Op deze kabel staat 230 volt wisselspanning zoals deze overal aanwezig is (= Alternating Current = AC kabel).