logo Ster Solar

installatie zonnepanelen

Optimale plaatsing

Bij de installatie van zonnepanelen moet er rekening gehouden worden, dat de zonnepanelen  zodanig worden gericht dat ze zoveel en zolang mogelijk zonlicht opvangen. Daarbij moet u rekening houden met de bewegingen van de zon gedurende een etmaal en met de stand van de zon door de seizoenen heen. In de winter staat de zon veel lager dan in de zomer. De hellingshoek van de panelen is daarom van belang. Een opstelling in een hoek van 36° ten opzichte van het horizontale vlak en zoveel mogelijk richting het zuiden is voor de totale jaaropbrengst optimaal. Een opstelling met een veel steilere hoek (let dus op extreem schuine daken!) of veel meer op het westen of oosten gericht, kan tot 15% minder rendement opbrengen. Maar het belangrijkst is dat de zonnepanelen met name in de zomer zo min mogelijk in de schaduw moeten liggen. Bij daken waar grotendeels schaduwvrije plaatsing van alle panelen niet mogelijk is, is het een goed idee zogenaamde micro-omvormers te gebruiken. Bij systemen met micro-omvormers wordt elk zonnepaneel apart aangestuurd. Tijdelijke schaduw op een of enkele panelen verlaagt daardoor niet meteen ook de opbrengst van alle andere panelen.

 Benodigde ruimte

Op een schuin dak kunnen zonnepanelen tegen elkaar aan worden gelegd, wat betekent dat een vierkante meter zonnepaneel ook ongeveer een vierkante meter schuin dak in beslag neemt. Bij een plat dak moet er wat ruimte tussen de zonnepanelen in zitten om te voorkomen dat de zonnepanelen in elkaars schaduw komen te liggen. Hierdoor hebt u op een plat dak meer ruimte nodig dan op een schuin dak. Per vierkante meter paneel is ongeveer 2,5 vierkante meter dak nodig.

Eigen dak?

Wie een eigen dak heeft, kan hierop zonnepanelen plaatsen. Als u uw dak deelt, bijvoorbeeld omdat u in een appartementencomplex woont, kan met de Vereniging van Eigenaren (VVE) zonnepanelen plaatsen. Met een stroomverdeler kan een VVE de maximale (financiële) opbrengst uit de zonnepanelen halen. Een andere mogelijkheid is deelnemen in een coöperatie die gezamenlijk zonnepanelen heeft op het dak van bijvoorbeeld een school of sporthal.